Kruche z pianką i borówkami

Kruche z pianką i borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • mąka pszenna

    1,5 szk
  • mąka krupczatka

    1 szk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • żółtka

    5 szt
  • Pianka:

  • białka

    5 szt
  • cukier

    1 szk
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • olej rzepakowy

    0,5 szk
  • borówki amerykańskie

    300 g
  • maliny

    100 g
  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche z pianką i borówkami
Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić.
Krok 2 - Kruche z pianką i borówkami
Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.
Krok 3 - Kruche z pianką i borówkami
Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min.
Krok 4 - Kruche z pianką i borówkami
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

27.05.2017 15:03
pyszne lekkie ciacho na lato

bietka

12.01.2016 11:53
lubię takie :)

marcia7

22.02.2014 11:05
super ale takie sezonowe

malaczarna23

12.02.2014 16:16
ale rewelacja:) zjadłabym!

pestka

27.10.2013 08:12
wygląda ten deser bardzo smakowicie

caralajna

04.10.2013 07:37
cudeńko, aż ślinka cieknie :)

Agata

19.09.2013 10:01
przepysznie wygląda

romanrafal

15.09.2013 17:00
poprostu niebo w gębie

artur7

01.09.2013 09:45
bardzo kolorowe

anemon

29.08.2013 22:25
U Ciebie jak zwykle smacznie i z pomysłem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat