Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Janka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
cukier puder 25 dag
jajko 7
cukier wanilinowy 1
mąka 25 dag
mąka ziemniaczana 12 łyżek
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 4 szklanki
żółtko jajek 8
cukier puder 2 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
orzechy mielone 1/2 szklanki
margaryna kostka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Janka

Kroki postępowania

1
Ciasto ciemne:
ucieramy 25 dag cukru pudru z 20 dag margaryny aż do białości.
4 jajka wybijamy do osobnej miseczki oddzielając białka od żółtek.
Do margaryny i cukru dodajemy stopniowo po 1 z czterech żółtek, dalej ucierając.
Krok 1 - Placek Janka foto
2
Gdy żółtka się połączą z resztą, dosypujemy 4 łyżki kakao oraz 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Dodajemy też 1 łyżkę cukru wanilinowego.
Dalej ucieramy.
Krok 2 - Placek Janka foto
3
Następnie dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
(ważne aby całą porcję mąki nie wsypać za jednym razem, tylko dodawać łyżką, stopniowo).
Krok 3 - Placek Janka foto
4
Z 4 białek i szczypty soli ubijamy pianę na sztywno.
Dodajemy ją do reszty i delikatnie łączymy w całość.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 35 minut.
Krok 4 - Placek Janka foto
5
Biszkopt:
ubijamy 3 białka dodając stopniowo 1 szklankę cukru kryształu.
Następnie dodajemy 3 żółtka cały czas ubijając pozostałość.
Krok 5 - Placek Janka foto
6
w osobnej miseczce mieszamy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej oraz mąkę ziemniaczaną- 3 łyżki.

Dodajemy do pozostałych składników, które ubijamy na biszkopt.
Delikatnie łączymy je.
Krok 6 - Placek Janka foto
7
Wylewamy biszkopt do formy i pieczemy 15 minut.
Krok 7 - Placek Janka foto
8
Masa:
4 szklanki mleka podgrzewamy.
Dodajemy:
2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
8 żółtek
1 łyżka kakao.
Całość cały czas mieszamy aż do zgęstnienia masy.
Krok 8 - Placek Janka foto
9
Ucieramy margarynę (1 kostkę).
Po około 1 minucie dodajemy "po trochę" wystudzoną masę, cały czas ucierając.

Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Krok 9 - Placek Janka foto
10
Ciemne ciasto rozcinamy na pół. Ponczujemy je oraz biszkopt.
(poncz np. 2 łyżki stołowe cukru rozpuszczone w 200 ml wody + kilka kropel soku z cytryny).

Ciemne ciasto smarujemy masą, następnie kładziemy biszkopt, ponownie smarujemy masą i przykrywamy je ciemnym ciastem.

Wierzch cienko pokrywamy pozostałą masę i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
Krok 10 - Placek Janka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.02.2014 10:32
takiego jeszcze nie jadła, super :)
rjustysia 15.10.2013 20:49
Bardzo chętnie spróbuję :)
Iwusia 19.09.2013 23:01
ten Janek wie co dobre :]
agnieszka214 28.08.2013 19:21
smaczne i fajne musze kiedys zrobic
Luki 16.08.2013 21:53
pyszne ciasteczko
Janina 16.08.2013 21:48
Smaczny ten placek, no i podoba mi się jego nazwa;)
Wiesława1 16.08.2013 21:12
swietne ciasto do kawki
Czarnula87 16.08.2013 17:12
przepysznie wygląda
Agata3 16.08.2013 16:45
Jakie pyszności! ;)
kasienka23 16.08.2013 16:33
wygląda apetycznie!
V_kuchareczka 16.08.2013 16:20
pysznie wygląda
misia53 16.08.2013 15:26
Janek ma świetny gust - pychota ciasto!
iziona 16.08.2013 14:15
Bardzo fajny ten Janek :)
Kuchenka 16.08.2013 14:15
niestety nic już nie zostało :D
Papryczka 16.08.2013 13:26
fajny placek
aisza1 16.08.2013 13:15
wygląda rewelacyjnie
katarzynagotuje 16.08.2013 12:26
Wygląda smacznie, poprosze do kawki :)
pierniczkowo 16.08.2013 12:09
bardzo fajne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak