Słodycz ryżowych tarasów :

Słodycz ryżowych tarasów :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ½ szklanki wiórek kokosowych,szczypta cynamonu,1 łyżka masła,6 łyżek bułki tartej

  • makaron ryżowy

    15 dag (typ: "nitki")
  • jabłko

    3 szt.
  • jajka

    5 szt.
  • cukier

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron zalać wrzącą wodą i trzymać w niej 3 minuty. Odcedzić .
Wysmarować masłem małą tortownicę i wysypać ja 2 łyżkami bułki tartej .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( na części do mizerii ) .Posypać 2 łyżkami cukru i zostawić by puściły sok .
Oddzielić białka od żółtek .
Utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na puch , a potem wymieszać z makaronem i włożyć go na dno tortownicy .
Odcisnąć jabłka i wyłożyć na makaron . Posypać cynamonem .
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę , a potem zmieszać z wiórkami kokosowymi . Położyć na jabłkach .
Przykryć folią aluminiową .
Piekarnik rozgrzać do 200 * C . Wstawić tortownicę i zapiekać 45 minut .Wyjąć i zostawić by zapiekanka lekko ostygła .
Podawać pokrojoną jak tort .Można polewać kwaśną śmietaną utartą z cukrem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kotlet

01.11.2010 12:16
pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat