Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet mięsno-warzywny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg
wątróbka drobiowa 500 g
cebula biała 2 szt
czosnek 3 ząbki
jajko 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziarna ziela angielskiego 2 szt
ziarna jałowca 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
suszone pomidory 3 łyżki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieczarki 200 g
bulion 1 kostka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet mięsno-warzywny

Mięso wieprzowe,opłucz,pokrój w kostkę.Zalej gorącą wodą,dodaj
kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela angielskiego i jałowca oraz
pozostałe przyprawy.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około
godzinę.
Wątróbki oczyść,opłucz,pokrój na kawałki,dodaj do mięsa.Całość
gotuj jeszcze 15 minut na małym ogniu.
Cebulę,pieczarki oczyść,cebulę pokrój w piórka a pieczarki w
plasterki. Cebulę zeszklij na oleju,dodaj pieczarki i lekko podduś.
Mięso i wątróbkę,odcedź,przepuść 2-3 krotnie przez maszynkę do
mielenia.Do masy dodaj jajka,bułkę tartą,wyciśnięty czosnek i trochę
wywaru. Dokładnie wymieszaj.Dodaj cebulę, pieczarki i suszone
pomidory.Masę doprawić majerankiem,solą,pieprzem,gałką
muszkatołową,papryką słodką i jeszcze raz wymieszaj.
Wąską podłużną formę (dł.30cm),wysmaruj margaryną,obsyp bułką
tartą.Napełnij masą. Formę wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika
nagrzanego do temp.190 stopni. Po 30 minutach pieczenia pasztet przykryj
folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.01.2014 18:01
domowy pasztet najsmaczniejszy :)
ZEWA 11.01.2014 17:17
domowy pasztet jest najlepszy
Janina 15.08.2013 10:42
Ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak