Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syta zupa gulaszowa z kluskami i ziemniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
kiełbasa z dzika 1/2 kg
ziemniaki 5 szt
marchewka 4 szt
seler 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 2 szt
korniszony 1 słoik
mąka
masło 4 łyżki
jajko 1 szt
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
czosnek 5 ząbków
bulion warzywny 3 litry
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
przecier pomidorowy 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Syta zupa gulaszowa z kluskami i ziemniakami

Karkówkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju dodajemy starty na tarce czosnek , dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pokrojone mięso. Smażymy na złoto. Dodajemy paprykę w proszku , sól i pieprz. Usmażone mięso dajemy do dużego garnka . Zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy liść laurowy i jałowiec. Marchewkę ,seler i pietruszkę kroimy w cienkie słupki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i dodajemy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy wodę przegotowaną. Z maki i jednego jaja robimy ciasto na kluski. Mieszamy mąkę z jakiem solimy i robimy kulę. Kule ścieramy na tarce jarzynowej. Mieszamy zupkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - robimy zasmażkę. Dodajemy ja do zupy. Zagotowujemy. Korniszony kroimy w plasterki, dodajemy do zupy. Jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy majerankiem , sola i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarina 14.08.2013 08:18
Lubię takie zupy a gulaszowej dawno nie robiłam, z kluskami i ziemniakami musi być naprawdę syta
wedith1 13.08.2013 20:47
Wygląda na sytą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak