Kaczka z jabłkami i pomarańczą

Kaczka z jabłkami i pomarańczą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duża pomarańcza

    1 szt
  • olej

  • cukier

  • kaczka

    2-2,5 kg
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie oczyścić.Natrzeć vegetą, pieprzem i majerankiem.Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomarańczę obrać, każdą cząstkę pokroić w paski. Dodać do jabłek, wsypać płaską łyżkę cukru i odrobinę soli. Wymieszać i włożyć farsz do tuszki. Zaszyć szyjkę i brzuszek. Brytfannę natłuścić olejem, lekko zagrzać i włożyc tuszkę. Obłożyć wiórkami masła i piec, często polewając wytworzonym sosem. Piec ok. 2 godz.(1 godzina na 1kg mięsa) w temp. 180-190*C.. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 17:59
Dla mięsożerców.

matesko

03.10.2013 09:18
smaczny obiad

Marzena40

26.03.2011 10:59
mniam mniam

SmacznaPyza

23.11.2010 21:58
zjadłabym taką kaczuchę...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat