Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.

Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    100 g
  • mleko 2 %

    1 litr
  • masło

    200 g
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    16 g
  • kasza manna

    1 szklanka
  • czerwone porzeczki

  • woda

    700 ml
  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24x28 wyścieliłam folią aluminiową i na jej spód wyłożyłam herbatniki.Do garnka wlałam mleko,do którego dodałam masło oraz cukry i całość podgrzewałam,aż do rozpuszczenia.Gdy wszystkie składniki w garnku się połączyły i mleko zaczęło wrzeć wsypałam do niego kaszę mannę i intensywnie mieszałam,by nie tworzyły się grudki.Gotowałam całość do momentu,gdy zawartość garnka zrobiła się solidnie gęsta.
Krok 2 - Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.
W międzyczasie jak podgrzewałam mleko z masłem i cukrami przygotowałam galaretkę-do 700 ml wrzątku przesypałam oba opakowania galaretki,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do stężenia.
Ugotowaną w garnku ciepłą masę z kaszy manny wyłożyłam na herbatniki.
Krok 3 - Ciasto bez pieczenia z czerwonymi porzeczkami w galaretce na herbatnikach z kaszą manną.
Jak masa nieco przestygła na całej jej powierzchni,na wierzchu wysypałam,ułożyłam czerwone porzeczki,które zalałam tężejącą galaretką.Ciasto po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce.
Ciasto wygodnie się kroi.Jest lekkie,niczym pianka,słodkie w smaku,ale nie nazbyt przesłodzone,czerwone porzeczki są pysznym letnim akcentem,powodują także,że ciasto jest w smaku bardzo rześkie.Ciasto szybko się przygotowuje i szybko także stygnie, sztywnieje,zatem po upływie niedługiego czasu można się nim już zajadać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

12.03.2014 11:06
Lubię takie ciasta na zimno.

Andrzej8

12.08.2013 14:59
fajne ciasteczko

Katarzyna34

12.08.2013 14:50
apetycznie wygląda

Janina

12.08.2013 14:29
Pyszniutkie;)

Mniam

12.08.2013 13:00
Bardzo fajne ciasto.

Monika-twin

12.08.2013 12:32
ale bym sobi zjadla teraz do kawki

meg1984

12.08.2013 12:23
smaczny deser

Megg

12.08.2013 12:20
bardzo smaczne jest takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat