Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

Pierożki z mięsem i sosem szpinakowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

  • ¾ szklanki farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso, podsmażona cebulka – doprawione do smaku )

  • czosnek granulowany

  • feta

    5 dag
  • serek topiony

    1 kostka
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • mrożony szpinak

    10 dag
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować , kroić na kwadraty , kłaść na każdy łyżeczkę farszu .Zlepiać pierogi ( trójkąty , kółeczka , normalne, uszka ).Układać na wysypanej mąką tacce. Przykryć ściereczką .

W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , sery, wlać śmietankę .Dusić aż sery się rozpuszczą . Doprawić pieprzem , kostką czosnkową .

Pierożki gotować wrzucając na osolony wrzątek ( z dodatkiem oleju ) 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane sosem ( lub ułożone dekoracyjnie z sosem w osobnym naczyniu .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

19.04.2012 19:30
super

goofy9

31.05.2011 09:36
pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat