Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe paluchy z bakaliami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 500 450 g
margaryny 250 g
żółtko jajek 2
jajko 1
drobnego cukru trzcinowego 75 g
cukru brązowego Deremara 75 g
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
czekolady mlecznej 100 g
z bakaliami
czekolady mlecznej 20 g
czekoladowych jajeczek 6
rodzynek 50 g
suszonych moreli 50 g
suszonej żurawiny 50 g
jogurt grecki 2 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe paluchy z bakaliami

Kroki postępowania

1
Do miski robota z nożami do siekania wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, wkroić zimną margarynę i dodać pozostałe składniki na ciastka.
Krok 1 - Ciasteczkowe paluchy z bakaliami foto
2
Za pomocą funkcji pulsacyjnej posiekać wszystko do momentu lekkiego złączenia się składników.
Krok 2 - Ciasteczkowe paluchy z bakaliami foto
3
Następnie wyjąć ciasto z robota i chwilę je ręcznie wyrobić podsypując w miarę konieczności odrobiną mąki. Z ciasta uformować nie za gruby prostokąt i wycinać potem paski ciasta.
Krok 3 - Ciasteczkowe paluchy z bakaliami foto
4
Układać je na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 4 - Ciasteczkowe paluchy z bakaliami foto
5
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasteczkowe paluchy z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.08.2013 20:20
pomysłowe i fajne
Renata9 08.08.2013 17:22
pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak