Kołduny tatarskie w rosole z baranen na czele :)

Kołduny tatarskie w rosole z baranen na czele :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szkl
  • Farsz:

  • udziec barani

    200 g
  • barani łój nerkowy

    200 g
  • sól, sukier, pieprz

  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • rosół wołowy

    2 litry
  • woda

    2/3 (gotowana, posolona)
  • polędwica wołowa

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki i przegotowanej, osolonej wody zarób ciągnące się ciasto. Wrabiaj je około godziny. Gdy ciasto będzie lśniące i sprężyste – wbijaj je o stolnice ze wszystkich stron. Potem przykryj ściereczką i odłóż na godzinę. Wołowinę, baraninę oczyść ze ścięgien i błon, łój schłodź w lodówce. Mięsa drobno pokrój, łój zetrzyj na tarce i połącz go z mięsem, cukrem i roztartym czosnkiem. Przypraw. Farsz rozrób ręką z kilkoma łyżkami rosołu. Ciasto rozwałkuj na placek i szklanką wykrój krążki. Na każdym połóż farsz i sklej zwilżając brzegi. Kołduny kładź na wrzący rosół i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat