Morele w żelowanym syropie

Morele w żelowanym syropie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    2 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • woda

    1/2 litra
  • żel-fix

    2 op.
  • ekstrakt waniliowy

    do smaku
  • kwasek cytrynowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele umyć, osączyć, podzielić na połówki jeśli są malutkie, a większe pokroić w cząstki - wymieszać z żel-fixem w proszku.
Wodę zagotować z cukrem - mieszać, aż powstanie syrop.
Dodać kwasku cytrynowego do smaku oraz trochę naturalnego ekstraktu waniliowego - zagotować i włożyć morele. Zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać 5-8 minut.
Gorące morele przełożyć do wyparzonych słoiczków (aż po brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry - pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

08.01.2014 00:31
Rozsmakowałam się w ciepłej bagietce z prawdziwym masłem i tymi morelami ;) Tak więc ciągle rośnie lista pomysłów na spożytkowanie takich przetworów ;)

Halina14

01.08.2013 08:08
fajny przepis na zimę

Katarzyna/kate1980

29.07.2013 22:02
o koniecznie muszę wypróbować przepis

patryska76

29.07.2013 12:24
Ale mi narobiłaś ochoty :)

Mniam

29.07.2013 07:31
Ciekawy pomysł.

Habibi

29.07.2013 00:33
Zależy jakie soczyste morele. Jak stoją w temp. pokojowej, to syrop jest gęsty, ale nie krzepnie - natomiast w lodówce ścina się na bardzo delikatną galaretkę, jak dżemy niskosłodzone. Można dodać podwójną ilość żel-fixu, wtedy będzie dobrze krzepło.

jolanta53

28.07.2013 23:21
Jaka konsystencja wychodzi?

votus

28.07.2013 21:53
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat