Przepis i sposób przygotowania na: JOGURTOWIEC NA ZIMNO.
rozgniatam płatki wsypane do woreczka plastikowego przy pomocy wałka).
Mieszam dokładnie z miękkim masłem.
Spód tortownicy wykładam folią aluminiową, wylepiam masą z płatków
i na minimum 30 minut wkładam do lodówki.
Żelatynę wsypuję do małego garnuszka, zalewam mlekiem i czekam,
aż napęcznieje. Następnie podgrzewam ją, aby się rozpuściła, studzę.
Miksuję z jogurtami.
Kiedy masa zacznie gęstnieć, wylewam na spód i schładzam w lodówce
minimum 3h, aby jogurtowiec dobrze stężał.
*) Mleko, które dodaję do żelatyny zamiast wody, łagodzi, a wręcz niweluje
nieprzyjemny posmak i zapach żelatyny, często nietolerowany przez wiele osób.
Stosując ten trik mamy pewność, że żelatyny nikt raczej nie wyczuje.