Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 średnich
  • sól

  • kwaśna śmietana

    4 (gęsta)
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • groszek zielony

    1/2 świeży lub mrożony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i razem z groszkiem zalać 1 litrem wody. Ugotować i przestudzić. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do zupy i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Gdyby zupa była zbyt gęsta to rozrzedzić ją gorącą wodą do porządanej konsystencji. Całość doprawić do smaku mielonym białym pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i podgrzać (nie trzeba gotować). Zupę rozlać na 4 talerze. Każdą porcję ozdobić kleksem z 1 łyżki kwaśnej śmietany i posypać natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

28.11.2011 09:26
Zupa ma piękny kolor, zachęcający do zrobienia i jedzenia.

Grażyna13

27.05.2011 14:48
Pyszna, lubię bardzo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat