Karkówka zapiekana z ziemniakami i cebulą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Karkówka zapiekana z ziemniakami i cebulą, to danie, które robi się samo! Wystarczy przygotować składniki, ułożyć je w odpowiedniej kolejności w naczyniu żaroodpornym i zapiec. Voila! Pyszny obiad dla całej rodziny gotowy! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    800 g
  • ziemniaki

    1 i 1/5 kg
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • śmietanka 30%

    150 ml
  • duże cebule

    4 sztuki

Marynata do mięsa:

  • Musztarda czeska Prymat

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyj, osusz i pokrój karkówkę na 4-6 steków.

Z obydwu stron natrzyj mięso musztardą Czeską, dopraw szczyptą soli, a na końcu obsyp przyprawą do karkówki i odstaw. 

Obrane ziemniaki pokrój w plastry o grubości od 1 do 1,5 cm. Włóż je do naczynia żaroodpornego, skrop olejem i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i polej śmietanką. 

Pokrój cebulę w półtalarki i równomiernie rozłóż na ziemniakach. Na całość ułóż karkówkę.

Piecz pod przykryciem w temperaturze 200 °C przez 35–45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez 5 minut.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat