Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka zapiekana z ziemniakami i cebulą

5.0
(67)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka zapiekana z ziemniakami i cebulą, to danie, które robi się samo! Wystarczy przygotować składniki, ułożyć je w odpowiedniej kolejności w naczyniu żaroodpornym i zapiec. Voila! Pyszny obiad dla całej rodziny gotowy! 

Składniki:

karkówka 800 g
ziemniaki 1 i 1/5 kg
olej roślinny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
śmietanka 30% 150 ml
duże cebule 4 sztuki

Marynata do mięsa:

Musztarda czeska Prymat 3 łyżki
sól szczypta
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka zapiekana z ziemniakami i cebulą

Umyj, osusz i pokrój karkówkę na 4-6 steków.

Z obydwu stron natrzyj mięso musztardą Czeską, dopraw szczyptą soli, a na końcu obsyp przyprawą do karkówki i odstaw. 

Obrane ziemniaki pokrój w plastry o grubości od 1 do 1,5 cm. Włóż je do naczynia żaroodpornego, skrop olejem i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i polej śmietanką. 

Pokrój cebulę w półtalarki i równomiernie rozłóż na ziemniakach. Na całość ułóż karkówkę.

Piecz pod przykryciem w temperaturze 200 °C przez godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez 5 minut.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak