Pieczone pstrągi z opiekanymi ziemniakami i dipem Tzatziki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dobrze doprawione, pieczone pstrągi w towarzystwie opiekanych na złoto ziemniaczków z sosem w stylu Tzatziki to idealna propozycja na weekendowy obiad albo grilla. Tak, takie pstrągi równie dobrze będą smakować ugrillowane.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pstrągi:

  • pstrągi

    4 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    4 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    4 łyżeczki
  • masło

    100 g

Ziemniaki:

  • ziemniaki

    1 kg
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 i ½ łyżeczki
  • smalec

    3 łyżki (roztopionego)
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżka

Dip:

  • kwaśna śmietana

    400 ml
  • Tzatziki czosnkowa przyprawa do sosu Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki: 

Umyj, osusz i pokrój ziemniaki w plastry o grubości około ½ cm.

Przełóż je do miski, wlej rozpuszczony smalec, dodaj sól i wymieszaj.

Ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kminkiem.

Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C.

 

Pstrąg: 

Umytego i osuszonego wcześniej pstrąga, przypraw (z każdej strony) 1 łyżeczką suszonego czosnku, mielonego kminku i ½ łyżeczki soli.

Na wierzchu ryby ułóż płatki masła i zawiń w folię aluminiową.

Powtórz czynność ze wszystkimi pstrągami.

Piecz przez ok. 15-20 minut w 200°C. 

 

Dip:

W miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę i przyprawę Tzatziki.

 

Więcej praktycznych porad i wskazówek do tego dania znajdziecie klikając w link poniżej:

>> Jak zrobić pieczone pstrągi z opiekanymi ziemniakami i dipem Tzatziki? <<

Doradca Smaku
Jeśli masz piekarnik z funkcją termoobiegu, możesz w tym samym czasie piec pstrągi i ziemniaki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat