Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pstrągi z opiekanymi ziemniakami i dipem Tzatziki

5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dobrze doprawione, pieczone pstrągi w towarzystwie opiekanych na złoto ziemniaczków z sosem w stylu Tzatziki to idealna propozycja na weekendowy obiad albo grilla. Tak, takie pstrągi równie dobrze będą smakować ugrillowane.

Składniki:

Pstrągi:

pstrągi 4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 4 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 4 łyżeczki
masło 100 g

Ziemniaki:

ziemniaki 1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 i ½ łyżeczki
smalec 3 łyżki (roztopionego)
Kminek cały Prymat 1 łyżka

Dip:

kwaśna śmietana 400 ml
Tzatziki czosnkowa przyprawa do sosu Prymat 2 łyżeczki

Porada

Jeśli masz piekarnik z funkcją termoobiegu, możesz w tym samym czasie piec pstrągi i ziemniaki.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pstrągi z opiekanymi ziemniakami i dipem Tzatziki

Ziemniaki: 

Umyj, osusz i pokrój ziemniaki w plastry o grubości około ½ cm.

Przełóż je do miski, wlej rozpuszczony smalec, dodaj sól i wymieszaj.

Ziemniaki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kminkiem.

Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C.

 

Pstrąg: 

Umytego i osuszonego wcześniej pstrąga, przypraw (z każdej strony) 1 łyżeczką suszonego czosnku, mielonego kminku i ½ łyżeczki soli.

Na wierzchu ryby ułóż płatki masła i zawiń w folię aluminiową.

Powtórz czynność ze wszystkimi pstrągami.

Piecz przez ok. 15-20 minut w 200°C. 

 

Dip:

W miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę i przyprawę Tzatziki.

 

Więcej praktycznych porad i wskazówek do tego dania znajdziecie klikając w link poniżej:

>> Jak zrobić pieczone pstrągi z opiekanymi ziemniakami i dipem Tzatziki? <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak