Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki:

kalafior 1 sztuka
ryż basmati 200 g
papryka zielona 1 sztuka
oliwki 25 sztuk
pomidory suszone 10 sztuk
cebula 1 sztuka
koperek 1 pęczek
pomidorki cherry 250 g
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ocet 1,5 łyżeczki
masło do formy
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

Kroki postępowania

1
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu osączamy go i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy go widelcem.
Krok 1 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
2
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umytą paprykę kroimy w kostkę.
Krok 2 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
3
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, studzimy. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Około 8 oliwek odkładamy. Koperek siekamy drobno, odkładamy 1 łyżkę posiekanego koperku.
Krok 3 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
4
Do miski wkładamy ryż, dodajemy paprykę z cebulą, pomidory, oliwki i koperek, mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnionego kalafiora, słodką paprykę, gałkę, sól i pieprz. Do całości wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
5
Formę żaroodporną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę wkładamy do formy i zapiekamy 45 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sałatkę pomidorową.
Krok 5 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
6
Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, dodajemy pozostałe oliwki i koperek. Całość skrapiamy octem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek.
Krok 6 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto
7
Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną wówczas będzie się dobrze kroiła. Zapiekankę podajemy z sałatką pomidorową. Życzę smacznego ;)
Krok 7 - Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 27.06.2018 09:54
Wspaniałe smaki;))
2milutka 17.07.2013 16:47
świetny pomysł:)
Agata3 17.07.2013 16:37
Świetna jest ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak