Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po chińsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
pieczarki 200 gram
papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
pędy bambusa konserwowe 1 słoik
kukurydza 1 puszka
marchew 3 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
olej 2 łyżki
chilli 1/2 łyżeczki
curry 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po chińsku

1.Z oleju, sosu sojowego, chilli (bądź mielonej papryki słodkiej) przygotuj marynatę. Zalej nią pokrojonego na kawałki kurczaka, wstaw do lodówki na 20 min.

2.Do wody na ryż dodaj ok. 1-1,5 łyżeczki curry. Ryż ugotuj na sypko.

3. Na patelni bądź w woku, jeśli jesteś szczęśliwym jego posiadaczem, rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchew oraz pokrojone w plastry pieczarki. Całość delikatnie posól i smaż do momentu, aż nie woda nie odparuje z pieczarek czyli ok. 10-12 min. Następnie dodaj odcedzone z zalewy pędy bambusa, pokrojoną w paski paprykę oraz kukurydzę. Możesz dolać odrobinę sosu sojowego. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

4.Na drugiej patelni usmaż kurczaka i dodaj go do warzyw. Całość wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem.

Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 16.07.2013 19:41
lubię chińszczyznę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak