Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z ptasiego mleczka z galaretka i płatkami migdałowymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ptasie mleczko
mleko skondensowane 750 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
galaretka wiśniowa 2
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ptasiego mleczka z galaretka i płatkami migdałowymi

Białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywną pianę. Dodać cukier nadal miksując. Dodac żółtka i razem utrzeć. Dodać przesitowaną mąke z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przeciąć na pół.
Przygotowac galaretki. Każda osobno, a jedną w połowie podanej ilości wody. Przygotowac zelatynę. Wszystko ostudzić.
Mleko i cukier puder podzielic na dwie części. Pierwszą ubić na ptasie mleczko, pod koniec dodać tężejacą galaretkę- ta przygotowaną z połowy podanej wody.
Ptasie mleczko wylac na biszkopta, wstawic do lodówki na kilka minut, następnie zalać galaretką. Wstawic do lodówki do stężenia. Druga cześc mleka i cukru pudru ubic na ptasie mleczko pod koniec dodająć zelatynę. Wylac na galaretkę. Przyłozyc biszkoptem i posypać płatakmi migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 16.07.2013 14:01
pycha mniam
2milutka 16.07.2013 13:28
fajne piankowe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak