Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 2 szt duże,małowodniste
mąka do obtoczenia
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
mozzarella 1 szt (ok 100 g )
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
anchois
bazylia kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois

Kroki postępowania

1
Do tego dania wybrać pomidory zielone lub czerwone, duże, o dużej zawartości polpy i w miarę małej wodnistości;
Pomidora/y pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm;Osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku;
Podzielić na pary po 2 szt plastrów;
Krok 1 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
2
Na pierwszy plaster z każdej pary kłaść 3 cienkie plasterki mozzarelli, miedzy nimi włożyć po 1 fileciku anchois i listek świeżej bazyli, następnie przykryć drugim plasterkiem, lekko przycisnąć całość;

ps. opcjonalnie można mozarelle wyjąć kilka godzin wcześnie z zalewy i zostawić w lodówce by straciła trochę wody z siebie, ale niekoniecznie;
Krok 2 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
3
Tak przygotowanego "alla burgera" obtoczyć w mące;
Krok 3 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
4
następnie w jajku
Krok 4 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
5
i bułce tartej;
Krok 5 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
6
Powtórzyć obtaczanie w jajku i bułce po samych bokach jeszcze 2 razy ponieważ jest to tkz. "słabe ogniwo" miedzy którym może wypłynąć mozzarella, dlatego trzeba wzmocnić boki podwójnie;
Krok 6 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
7
Smażyć na złoty kolor po kilka minut każdej ze stron;
Krok 7 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
8
Obsmażyć również boki;
Krok 8 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
9
Po usmażeniu osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym;
Krok 9 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto
10
Odrobina soli i grubo zmielonego pieprzu i gotowe. Podawać oczywiście gorącego!
Smacznego!
Krok 10 - 'Alla burger' z pomidora, mozzarelli e anchois foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.12.2016 18:45
Smacznie to wygląda.
Aleksandra/Olcia 27.01.2014 17:53
kiedys je robiłam ,sa mega pyszne
jasiek 25.01.2014 17:02
Doskonały jest z tym serem
gosia561 14.01.2014 20:44
Przepyszne
gosia561 10.01.2014 00:24
doskonały burger
marcia7 26.12.2013 19:07
Ciekawe dodatki
teresa18 22.12.2013 16:14
Po za z rościć kanapki
EmciaPichci 22.11.2013 07:13
fantastyczne!!!
erym 13.11.2013 11:46
swietny pomysl na obiad
Wojt@s
Wojt@s 09.09.2013 09:19
muszę sam spróbować :)
IwonaKa 07.09.2013 00:06
wspaniale wygląda
Anna133 03.08.2013 14:11
coś niesamowitego u ciebie jak zawszze
gosia56 16.07.2013 08:15
ależ pysznosci
ONY_za_kare 15.07.2013 11:21
pychotka!!!
Mniam 14.07.2013 20:51
Świetne! Muszę coś takiego zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak