Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
woda 1/5 szklanki
olej 3 łyżki
soczewica 1 szklanka
woda 2/5 szklanki
sól do smaku
pieprz
cebula 3
olej do smażenia
czosnek 2 ząbki
papryka mielona
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci

Kroki postępowania

1
Do mąki dodajemy olej oraz ciepłą wodę.Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci foto
2
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie w odkrytym garnku, około 15 minut.Po tym czasie ,gdy odparuje woda,przykrywamy garnek i odstawiamy na około 10 minut.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci foto
3
soczewicę mielimy w maszynce do mięsa.
2 małe cebule obieramy,siekamy i smażymy na oleju.Po usmażeniu dodajemy szczyptę papryki mielonej.Cebulkę dodajemy do do soczewicy,dodajemy też przyprawy,mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci foto
4
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto,szklanką wykrawamy kółka na które nakładamy po łyżeczce farszu.
Krok 4 - Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci foto
5
Pierogi dokładnie zlepiamy tworząc ozdobną falbankę.
Gotujemy w osolonej wodzie,aż pierogi wypłyną.
Krok 5 - Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci foto
6
3-ą cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju,wykładamy ją na pierogi,polewamy tłuszczykiem.
Krok 6 - Pierogi z soczewicą z falbankami jak u mojej babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirtualnykucharz 31.10.2013 17:55
ale dobre te pierogi
Megg 11.07.2013 20:49
taki pierogów nie jadłam, ale na pewno są smaczne
Monika10 11.07.2013 20:23
nie jadłam jeszcze takich ale na sam widok ślinka cieknie
martyna94 11.07.2013 19:49
Najfajniejsza ta falbanka! Pierogi też wyglądają smakowicie!
Smaczna_B 11.07.2013 19:13
polecam! palce lizać!
Bernadeta1 11.07.2013 19:09
z soczewicą nie jadłam,ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak