Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w sosie koperkowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 3 kawałki
cebula 1 sztuka
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
majeranek 1 łyżeczka
mąka 4 łyżki
olej 5 łyżek
buraki pieczone 2 sztuki
ziemniaki 5 sztuki
sos
mąka krupczatka 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
sól 1 do smaku
olej 1 łyżka
koperek świeży 1/3 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w sosie koperkowym

Kroki postępowania

1
Karpia marynuję w cebulce, dodaję majeranek, sól, pieprz. Odstawiam na noc do lodówki.
Krok 1 - Karp w sosie koperkowym foto
2
Każdy kawałek obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Do rondelka dodaję łyżkę oliwy i mąkę, chwilę przesmażam, i na końcu wlewam wodę. Ilość zależy do gęstości sosu. Trzeba dobrze mieszać żeby nie powstały grudki.
Krok 2 - Karp w sosie koperkowym foto
3
Na końcu dodaję pokrojony świeży koperek. Rybę podaję z sosem, pieczonym burakiem i ziemniakami, które wcześniej gotuję.
Krok 3 - Karp w sosie koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.11.2015 20:23
pysznie przyrządzona rybka :)
Seba 20.11.2013 10:07
smaczna rybka
Malinka 10.11.2013 16:03
Bardzo ładnie podane. A to, że jest pyszne to ja wiem:)
Bernadeta1 02.11.2013 11:59
karp w takim wydaniu na pewno smaczny
Alex_M 15.09.2013 18:50
pyszna rybka :)
Łucja 13.07.2013 21:51
pysznie przyrządzona rybka :) zjadłabym!!
Rafał10 11.07.2013 09:36
Hmmm ciekawe jak smakuje z sosikiem koperkowym :) Jeszcze nigdy nie próbowałam robić go w ten sposób...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak