Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakława turecka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
masło 10 dkg
orzechy włoskie 50 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
cukier łyżek
cukier wanilinowy 1
cukier 1 szklanka
cytryna 1
miód 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bakława turecka

Kroki postępowania

1
Orzechy obieramy,drobno kroimy.
Krok 1 - Bakława turecka foto
2
Ciasto francuskie,gotowe,kroimy na pół i jedną połówką wykładamy kwadratową tortownicę lub blaszkę.Masło rozpuszczamy,połową smarujemy ciasto.
Krok 2 - Bakława turecka foto
3
Do posiekanych orzechów dodajemy cukier i bułkę tartą,mieszamy.
Krok 3 - Bakława turecka foto
4
Gotową mieszankę orzechową wykładamy na ciasto.
Krok 4 - Bakława turecka foto
5
Orzechy przykrywamy drugą połową ciasta,które smarujemy pozostałym masłem.kroimy na kawałki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Pieczemy 30 minut.
Z 1 szklanki cukru,soku z cytryny,miodu i otartej skórki z cytryny gotujemy syrop .Polewamy nim ciasto i wstawiamy jeszcze na ok.10 minut.
Krok 5 - Bakława turecka foto
6
Ciasto wyjmujemy,studzimy.
Krok 6 - Bakława turecka foto
7
Ciasto smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 7 - Bakława turecka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 10.07.2013 18:24
calkiem ine pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak