Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 2 smaki
Kroki postępowania
3 szklanki mąki
1 mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku
125 g margaryny
375 ml mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru
Ciasto ptysiowe:
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody.
5 jajek
Dodatkowo:
1 op. kremu Karpatka
500 ml mleka
250 g margaryny
Lukier :
5 łyżek cukru pudru
sok z czarnej porzeczki może być z kartonu
wiórka kokosowe do posypania ciasta
perełki do ciasta do ozdoby
W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody z margaryną . Wsypujemy make gdy margaryna się roztopi i połączy z wodą . Mieszamy energicznie by powstało jednolite ciasto. Zestawiamy z ognia . Gdy ciasto jest zimne miksujemy z jajkami.
Wykładamy do takiej samej formy co piekliśmy ciasto piernikowe i pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C.
Na jeden blat piernikowy wykładamy połowę kremy ,przykrywamy ciastem ptysiowym.
Wierzch smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku.
Posypujemy wiórkami i perełkami .