Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kreplech

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 szt
olej 2 łyzki
sól, pieprz
wątróbki drobiowe 1/2 kg
pęczek szczypiorku
kajzerka 1 szt
olej do smażenia
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Kreplech

Wątróbki ugotować lub usmażyć na oleju. Z mąki, jaja, oleju, wody i odrobiny soli zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na pół godziny żeby \"odpoczęło\". Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę zmielić maszynką do mięsa razem z bułką (można też zmiksować). Do masy dodać jajo i drobno pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2-3 porcje. Każdą bardzo cienko rozwałkować i wycinać niezbyt duże kółka (najlepiej literatką lub większym kieliszkiem). Każdy krążek ciasta nadziać porcją farszu, dokładnie zlepić. Pierogi gotować porcjami w posolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać olej i porcjami obsmażać pierogi, podawać ciepłe. Pierogi można też podawać do czystych zup np. rosołu. Wtedy ich nie obsmażamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.05.2012 12:24
ja watróbke lubię ...
manaika 12.11.2011 19:56
nie słyszałam o czymś takim
anemon 07.04.2011 07:52
Coś dla miłośników wątróbki, choc przyznam się, że ja do nich niestety nie należę. Ale kto wie, Twoje pierożki są bardzo apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak