Co na obiad: Gruzińskie chinkali wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Gruzińskie chinkali wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chinkali to popularne danie kuchni gruzińskiej, które poza genialnym ciastem charakteryzuje się nietypowym kształtem oraz farszem przygotowanym na bazie bulionu i mięsa lub sera.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    225 mililitrów
  • olej

    20 mililitrów
  • mąka

    600 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • sól morska

Farsz

  • jagnięcina mielona

    250 gramów
  • mielona wołowina

    250 gramów
  • rosół

    100 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • sól morska

  • natka kolendry

    35 gramów
  • imbir

    0.5 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy

    2.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mielone mięso łączymy z rosołem, czosnkiem, cebulą, chili, świeżą kolendrą, imbirem oraz pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
 
Do mąki wbijamy 1 jajko, dodajemy letniej wody, olej oraz sól i dokładnie zagniatamy ciasto przez 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
 
Ciasto wałkujemy na grubość 1,5-2 cm, wycinamy z niego kółka o średnicy 2 cm i ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm.
Tak uformowane kółeczka nadziewamy łyżeczką farszu i formujemy chinkali. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut.
Gotowe chinkali podajemy z roztopionym masłem, świeżą kolendrą oraz pieprzem cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat