Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Gruzińskie chinkali wg Piotra Ogińskiego

5.0
(62)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chinkali to popularne danie kuchni gruzińskiej, które poza genialnym ciastem charakteryzuje się nietypowym kształtem oraz farszem przygotowanym na bazie bulionu i mięsa lub sera.

Składniki:

woda 225 mililitrów
olej 20 mililitrów
mąka 600 gramów
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Farsz

jagnięcina mielona 250 gramów
mielona wołowina 250 gramów
rosół 100 mililitrów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
natka kolendry 35 gramów
imbir 0.5 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gruzińskie chinkali wg Piotra Ogińskiego

Mielone mięso łączymy z rosołem, czosnkiem, cebulą, chili, świeżą kolendrą, imbirem oraz pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
 
Do mąki wbijamy 1 jajko, dodajemy letniej wody, olej oraz sól i dokładnie zagniatamy ciasto przez 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
 
Ciasto wałkujemy na grubość 1,5-2 cm, wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 6-8 cm i ponownie wałkujemy na grubość 0,5 cm.
Tak uformowane kółeczka nadziewamy łyżeczką farszu i formujemy chinkali. Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut.
Gotowe chinkali podajemy z roztopionym masłem, świeżą kolendrą oraz pieprzem cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak