Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA Z BOTWINKI Z PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI I KURCZAKIEM AROMATYZOWANYM ZIOŁAMI
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, posiekane zioła i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i smażymy. Zostawiamy do wystudzenia.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut), studzimy i obieramy.
Liście botwinki płuczemy pod zimną wodą, suszymy i kroimy w ok. 2 cm szerokości paski – układamy na talerzu.
Dodajemy pokrojone jajka i pomidorki, pokrojoną w piórka szalotkę, borówki i kurczaka – wszystko oczywiście możemy delikatnie wymieszać.
W zasadzie sałatka gotowa. Jeżeli chodzi o sos do niej to świetnie nadaje się do lekkiego “zwilżenia” oliwa z ziołami i aromatem czosnku, która pozostała ze smażenia kurczaka. Ja dodatkowo dodałem do całości lekki sos majonezowy – wybór należy do Was.