Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi w czereśniach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurcząt 500 g
marynata
czereśnie 4 szklanki
miód gryczany 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
imbir
pieprz syczuański 10 ziarenek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżeczki
sól szczypta
anyż
nalewka owocowa 50 aroniowa

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi w czereśniach

Kroki postępowania

1
Czereśnie kroimy i wyjmujemy z nich pestki.
Kawałek imbiru obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
Krok 1 - Piersi w czereśniach foto
2
Pieprz syczuański oraz biedrzeniec anyż rozcieramy w moździerzu.
Do miseczki wlewamy nalewkę, miód, roztarte przyprawy, czereśnie, imbir i sok z cytryny.
Dodajemy pieprz cayenne i całą marynatę dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Piersi w czereśniach foto
3
Piersi kroimy w cienkie paski.
Zalewamy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Krok 3 - Piersi w czereśniach foto
4
Zlewamy marynatę do osobnej miseczki.
Rozgrzewamy patelnie grillową.
Podsmażamy piersi z obu stron przez około 5 minut posypując odrobiną soli.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą.
Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, a kolejne 20 minut bez przykrycia.
Krok 4 - Piersi w czereśniach foto
5
Podajemy polewając marynatą oraz kilkoma zmiksowanymi czereśniami.
SMACZNEGO !
Krok 5 - Piersi w czereśniach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 22.01.2014 00:47
bardzo ciekawa propozycja
Bernadeta1 03.01.2014 00:20
ciekawy pomysł, lubię takie połączenia
matesko 18.10.2013 09:30
ciekawy przepis
Klausia 22.06.2013 19:07
pomysł jest niczego sobie :) i jeszcze ta nalewka :)
Katarzyna59 20.06.2013 09:08
bardzo fajny przepis
arbuzowo 18.06.2013 22:18
Bardzo ciekawe połączenie smaków - danie z nutką orientu
iza0823 18.06.2013 21:38
uwielbiam połączenie mięs z owocami
adelajda 18.06.2013 20:13
świetna odmiana dla mięsa z kurczaka
Olga_SK 18.06.2013 19:32
I to jest cudny pomysł! Ależ to musi być aromatyczne :)
joanna__s 18.06.2013 18:19
Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam. Ale ciekawie się prezentuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak