Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy orzeszek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1,5 szkl
miód 6 łyżek
masło 3 dag
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 0,75 l
margaryna 1,5 kostki
cukier puder 2/3 szkl
orzechy włoskie 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy orzeszek

Kroki postępowania

1
4 łyżki miodu, 3 dag masła i szklanka cukru roztapiamy w garnku na ogniu i studzimy, dodajemy 2 szklanki mąki z soda,wbijamy 2 jajka, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 1 - Miodowy orzeszek foto
2
2 łyżki miodu roztapiamy z 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki cukru, na koniec wsypujemy posiekane orzechy i podsmażamy.
Krok 2 - Miodowy orzeszek foto
3
Ciasto wykładamy do dwóch blaszek jeden placek pieczemy pusty a na drugi nakładamy przygotowane orzechy w karmelu i równo rozsmarowujemy.Pieczemy ok. 20 min w 180 C.
Krok 3 - Miodowy orzeszek foto
4
Budyń gotujemy na mleku, studzimy.Ucieramy masło z 2/3 szklanki cukru pudru i dodajemy przestudzony budyń.
Krok 4 - Miodowy orzeszek foto
5
Na pusty placek nakładamy przygotowany krem i przykrywamy plackiem z orzechami. Lekko dociskamy.
Krok 5 - Miodowy orzeszek foto
6
Przed krojeniem warto go chwilę schłodzić w lodówce. Smacznego!!!!
Krok 6 - Miodowy orzeszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 30.12.2013 10:27
smaczna rozpusta
ppaulina 04.07.2013 21:02
świetne ciacho
Kasia36 18.06.2013 22:27
Pyszne ciacho, nie jadłam takiego
Megg 18.06.2013 16:48
wspaniałe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak