Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowiec

5.0
(81)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto orzechowiec - miodowe blaty przekładane masą budyniową, a na wierzchu orzechy włoskie. Zobacz sprawdzony przepis na orzechowiec.

Składniki:

Ciasto:
jaja 2 szt.
mąka 1/2 kg
cukier puder 150 g
margaryna 200 g
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Masa budyniowa:
mleko 1/2 litra
budyń 1 opakowanie
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 100 gramów
margaryna 1/2 kostki

Masa orzechowa:

orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
miód łyżki
margaryna 120 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowiec

Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.

Ciasto:
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa budyniowa:
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia.
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 04.04.2024 05:51
Jaki wymiar forme?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Rozmiar formy do ciasta to 24x36 cm.
Beata 29.03.2024 13:33
Ten przepis to jedna wielka porażka Placki w piekarniku po 35 min. To za długo bo są Przesuszone. Po co do kremu mąka ziemniaczana i zwykła to nie wiem można dać normalnie 1,5 budyniu na 0,5 litra mleka bo krem jest jak do karpatki Orzechy po 35min prawie się spaliły Nie polecam
Doradca Smaku 02.04.2024 06:47
Podany czas pieczenia jest orientacyjny i należy go dostosować do swojego piekarnika.
Dorota 29.03.2024 16:34
Pieklam ,czas podany jest za dlugi ,ja go skrocilam ,bo obserwowalam wygląd ciasta ,więc orzechowiec wyszedl mi dobry
Karina 18.12.2023 17:38
Czy zamiast margaryny może być masło 82%?
Anna 06.12.2023 00:02
Ile łyżek miodu do masy orzechowej ? Nie jest podana ilość łyżek
mysza75 11.01.2014 16:45
jakie dobra ciacho :-)
krystyna330 01.08.2013 09:54
ciasto jest pyszne
IZABELA29 02.07.2013 15:26
do ciast z orzechami mam słabość
idealme 13.06.2013 10:48
ale musi być smaczne!! :)
Wiesława1 13.06.2013 08:31
ciasto pycha i jeszcze te orzechy....hmmm
iziona 13.06.2013 07:13
Nie wiem jak do innych, ale do mnie to zdjęcie przemawia i słyszę słowa " zrób mnie, zjedz mnie " :)
paulina2157 13.06.2013 07:00
super ciasto fajne masy musi być pyszne takie ciasto
Lampencjo 13.06.2013 03:43
fajnie wygląda
Mniam 13.06.2013 00:15
Z prażonymi orzechami - pyszne!
marta1221 12.06.2013 22:13
często robię to ciasto lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak