Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatniki z dżemem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miękkie masło 230 g
cukier puder 3/4 szklanki
olejek waniliowy kilka kropli
mąka pszenna przesiana 2 szkl.
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniki z dżemem

Masło, cukier puder i olejek waniliowy utrzeć na puszystą masę. Zmiksować z solą i mąką. Zawinąć ciasto w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Foremką o ulubionym kształcie wyciąć ciasteczka, w połowie z nich zrobić po 1-2 niewielkie okrągłe dziurki. Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Piec ciasteczka ok 12-14 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić. Herbatniki bez dziurek posmarować lekko dżemem i przykryć ciastkami z dziurką.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 30.01.2014 13:45
Przypominają mi dzieciństwo. Pyszne do schrupania
alaaa 02.11.2013 19:12
śliczne, lubię takie przekładane
adelajda 09.10.2013 16:06
Chętnie zjem takie ciasteczko !!!!!
Katarzyna59 13.06.2013 07:51
bardzo smaczne
Janina 12.06.2013 22:23
Pyszne ciateczka z dżemem
marta1221 12.06.2013 22:15
lubię takie do herbaty
paulina2157 12.06.2013 22:05
znakomite do kawy i nie tylko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak