Racuszki z rabarbarem

Racuszki z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szklanki
  • jajka

    2
  • mąki

    2 szklanki
  • margaryna

    2 łyżki
  • drożdże

    20 g
  • rabarbar

    2 (pokrojony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, margarynę, pokruszone drożdże, aromat, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić, przykryć przykrywką, smażyć ok. minuty. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

04.02.2013 23:48
pyszne są takie racuszki-robiłam i mogę śmiało polecić :)

caralajna

28.09.2012 13:15
fajne

Niunia

01.06.2012 19:43
ciekawe

dasada1

15.05.2012 20:02
pycha ;)

dasada1

15.05.2012 20:02
pycha ;)

dasada1

15.05.2012 20:02
pycha ;)

noculos

15.05.2012 20:00
lubie racuchy

noculos

15.05.2012 20:00
lubie racuchy

noculos

15.05.2012 20:00
lubie racuchy

noculos

15.05.2012 20:00
lubie racuchy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat