Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieguski makowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier drobny 80 g
mąka pszenna 75 g
mak
marmolada truskawkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski makowe

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na bardzo sztywną pianę. Małymi porcjami do piany dodajemy cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy jajka i również miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę i delikatnie miksujemy ją z jajkami.
Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy okrągłe ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Między ciasteczkami powinny być odstępy. Każde ciasteczko po wierzchu posypujemy makiem.
Pieczemy je około 10 minut w 180 stopniach. Gotowe są delikatnie złote. Upieczone powinny dobrze przestygnąć. Przekładamy je dżemem i składamy po dwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.04.2014 00:27
To coś dla mnie, pycha.
Janina 11.06.2013 12:00
Bardzo fajne ciasteczka ;)
msmors 11.06.2013 11:59
lubię takie ciasteczka
lara 11.06.2013 10:58
proste i pyszne
Paolcia 11.06.2013 08:37
wygląda bardzo smacznie :)
Konczi 11.06.2013 07:30
fajne te Twoje pieguski
Ola1984 11.06.2013 07:14
Wielki nie jadłam tych piegusków. Pięknie wyglądają.
iziona 11.06.2013 06:52
Bardzo je lubię choć sama się jeszcze za nie nie zabrałam, zawsze kupuję w cukierni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak