Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z kremem waniliowym i powidłami śliwkowymi z czekoladą
Przygotować bezę waniliową z połowy składników - ubić na sztywno trzy białka. Cały czas ubijając stopniowo wsypywać 60 g cukru. Gdy masa będzie lśniąca dodać łyżkę ekstraktu waniliowego. Połączyć.
Jedną część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście kruchym rozsmarować połowę powideł śliwkowych z czekoladą, a następnie przygotowaną bezę waniliową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 40 minut. Wyjąć i ostudzić.
W taki sam sposób przygotować drugi blat - reszta ciasta kruchego, pozostałe powidła i beza waniliowa z trzech białek.
400 ml mleka zagotować z cukrem i przepołowionymi laskami wanilii. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkiem, a następnie dodać do gotującego płynu. Zagotować (cały czas mieszając), zdjąć z ognia i ostudzić. Zimny 'budyń' waniliowy utrzeć z masłem na gładki krem.
Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta, odwracając górne ciasto bezą do dołu. Lekko docisnąć. Wierzch ciasta pokryć polewą czekoladową i udekorować cukrowymi perełkami.