Kurczak duszony pod ciastem francuskim :

Kurczak duszony pod ciastem francuskim :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 duża pierś kurczaka,20 dag pieczarek,10 dag wędzonego boczku w plasterkach,1 łyżka masła

  • bulion drobiowy

    1/2 kostki
  • koperek

    1/2 szklanki
  • mąka

    4 łyżki
  • ciasto francuskie

    1 szt.
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • woda

    1/2 szklanki
  • śmietana 18-procentowa

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki , oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać .Wsypać koper , zasmażyć mieszając .Wlać wodę, i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając .Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania .Zagęścić pozostałą mąką . Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania ( szerokości pół litrowych garnuszków ). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem .Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

25.05.2011 22:17
pychotka

Babciagramolka

04.10.2010 08:52
Hi hi- nic sekretnego- to tylko tak groźnie wyglada . To taki normalny gulaszyk drobiowy zapieczony od gotowym ciastem francuskim- każdy zrobi.

Joanna108

04.10.2010 08:24
Ehh.... jakoś sentymentalnie mi się zrobiło po przeczytaniu tego przepisu ... moja babcia robiła taki i nie było mu równych ... dziś nikt z rodziny ne potrafi odtworzyć tego smaku mimo licznych prób :) ... musiał w nim być jakiś sekretny składnik ;).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat