Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • boczek surowy

    1,5 kg
  • olej rzepakowy

    1,5 l
  • pieczarki

    8
  • szalotka

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól gruboziarnista

    do obsypania boczku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • gorczyca biała cała

  • kolendra cała

  • pieprz czarny mielony

Sałatka

  • seler sałatkowy

  • ogórki konserwowe

    kilka sztuk
  • zielone jabłko

    1
  • koperek

    świeży

sos chrzanowy

  • chrzan tarty

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Do młynka (może być do kawy) wsypujemy gałkę, kolendrę oraz gorczycę i mielimy.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Boczek nacinamy, obtaczamy w zmielonych przyprawach, posypujemy solą gruboziarnistą, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 12 godzin do lodówki.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Następnie usuwamy nadmiar soli, przekładamy do garnka, zalewamy olejem (do wysokości mięsa) i gotujemy ok. 2 godzin na małym ogniu. Po tym czasie boczek kroimy na grube plastry i obsmażamy z obu stron na odrobinie oleju z gotowania.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Szalotki kroimy na pół i gotujemy 2-3 min w wodzie z odrobiną cukru i soli. Następnie blanszujemy w zimnej wodzie i dzielimy na warstwy i osuszamy. Kapelusze pieczarek obsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Dodajemy sól i pieprz, odparowujemy. Na tej samej patelni układamy szalotki krawędziami na dół i smażymy aż krawędzie się zrumienią.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Sałatka: do miski przekładamy seler, pokrojone w paski ogórki oraz zielone jabłko. Posypujemy solą i pieprzem. Całość skrapiamy olejem. Możemy dodać odrobinę świeżego koperku.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Sos chrzanowy: składniki sosu dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc. 3 foto
Na talerzu robimy krople z sosu na to układamy pieczarki z szalotką, plaster boczku oraz sałatkę. Można ozdobić świeżym koperkiem oraz olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat