Rogale zatapiane

Rogale zatapiane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki tortowej

    50 dag
  • margaryna

    25 dag
  • żółtka jaj

    2
  • cukru pudru

    3 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • drożdże

    6 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, roztopiony letni tłuszcz, pozostałą przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do czasu, gdy utworzy się tłusta, lepka kula.Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie zatopienia będzie rosło nie wypłynęło.Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie( ok 15 min).Po wyjęciu z wody, ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy. Kroimy na trójkąty, rozkładamy nadzienie i zwijamy w kształt rogala.Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Rogale lukrujemy i dowolnie ozdabiamy np. startą czekoladą. Z przepisu wychodzi ok 40 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

27.09.2012 19:47
bardzo smaczne :)

caralajna

05.09.2012 08:15
pyszności

IKrakowianka

11.05.2012 21:39
pyszne

Misia90

31.07.2011 08:54
fajne

Barbara55

01.04.2011 16:36
fajne

kielcok1

05.03.2011 16:37
rogala jeszcze nie zatapiałem

rakow2

22.12.2010 15:37
zjedzony zatopiony

Jolanta40

01.12.2010 09:55
fajne

Myszka75

14.10.2010 09:31
Ciekawe:)

Krzysztof42

11.06.2010 15:48
wszelkie rogale uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat