Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

imbir 1 korzonek
czosnek 1 ząbek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat doi smaku
kasza 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku

Kroki postępowania

1
Kaszanki nacinamy w około 1,5 cm odstępach z każdej strony. W co drugą "szczelinę" wkładamy cieniutki plasterek czosnku.
Krok 1 - Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku foto
2
Przygotowujemy marynatę: imbir bardzo drobno siekamy, następnie przenosimy go do moździerza, dodajemy majeranek, sól i olej. Wszystkie składniki razem rozbieramy, żeby się połączyły i stanowiły jednolitą masę.
Krok 2 - Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku foto
3
Kaszanki nacieramy marynatą. Należy robić to tak, żeby powpychać marynatę w szczeliny kaszanki. Resztą marynaty posmarować kaszanki z każdej strony. Zamarynowane kaszanki przykrywamy i odkładamy do lodówki na ok 3 godziny.
Krok 3 - Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku foto
4
Kaszanki przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne i pieczemy ok 20 min w temp. 180 st. C w piekarniku, aż skórka się rozpuści. Tak przygotowana kaszanka może też być przygotowana na grillu. Kaszanki zawinąć w folię aluminiową i opiekać z każdej strony ok. 15 min.
Krok 4 - Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku foto
5
Kaszanki przekładamy na talerz i podajemy z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem kefirowym z marynowanych podgrzybków, cebuli i papryki chili. SMACZNEGO!
Krok 5 - Pieczona kaszanka z czosnkiem marynowana w imbirze i majeranku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nalesnik 07.06.2013 13:03
super kaszanka, moje smaki :)
kasienka23 06.06.2013 11:35
ja też pierwszy raz taką robiłam, użyłam składniki które miałam w lodówce ;) i muszę przyznać, że smak tej kaszanki był niezły, imbir ma ładny zapach i pikantny smak co dało fajny efekt
IZABELA29 06.06.2013 10:58
tak kaszanki jeszcze nie robiłam
fotoviderek 06.06.2013 09:48
Narobiłaś mi apetytu :)
Katarzyna59 06.06.2013 09:48
bardzo smaczne
Lampencjo 06.06.2013 09:46
super kaszanka
malaczarna23 06.06.2013 09:34
lubię kaszaneczkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak