Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cappucino - delikatne

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaj 6
cukier szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
Masa Cappucino:
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3 łyzki
Masa Cappucino:
śmietana kremowa 30% 200 ml
cukier puder łyżka
bita śmietana 1 opakowanie
mleko 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
poncz
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
spirytus 2 łyżki
woda 1 (gorąca)
cappuccino 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappucino - delikatne

Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodawać po 1 żółtku i po 2-3 łyżkach cukru i ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać razem i przesiać. Powoli dodawać sypkie składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut w 170 stopniach. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić po środku tworząc dwa cienkie blaty. Przyrządzamy poncz - zalewamy kawę, studzimy. Do kawy dodać spirytus. Nasączyć jeden biszkopt, który będzie spodem ciasta. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia. Serek mascarpone przełożyć do miseczki i wymieszać z proszkiem cappucino. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować (można dodać śmietan-fix, ale niekoniecznie). Do masy śmietanowej wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Serek mascarpone dodawać stopniowo do ubitej śmietany, miksować na średnich obrotach. Powstałą masę kładziemy na nasączony biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy ponczem. Masa II: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Mleko dobrze podgrzać, rozpuścić w nim kawę, odstawić do ostygnięcia. Do zimnego mleka z kawą dodać śnieżkę i ubić na sztywno. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i ubić. Połączyć mikserem masę ze śnieżką oraz ubitą śmietanę. Powoli miksując dodawać chłodną żelatynę. Masę kładziemy na biszkopt. Rozsmarowujemy dokładnie, kładąc krem także na boki. Wierzch można posypać startą gorzką lub mleczną czekoladą, kakao, posypką. Można też zrobić ciekawe wzory widelcem, bez dodatków na wierzch. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Masy dość szybko zastygają, także ciasto można już spożywać po kilku godzinach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 28.11.2013 11:18
rewelacja ...
zbigniew1975 19.09.2013 16:01
pycha ciasto,wsma raz do kawy
agnieszka214 23.07.2013 20:29
smaczne ciasteczko na niedziele
artur7 12.06.2013 10:31
delikatne fajne
msmors 31.05.2013 21:48
uwielbiam takie ciasto
lara 31.05.2013 18:56
naprawdę dobre!!!
Janina 31.05.2013 13:20
Moje smaki ;)
Konczi 31.05.2013 11:18
pycha !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak