Fińska zupa ze świeżych ogórków

Fińska zupa ze świeżych ogórków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 szt.
  • cebula

    4 szt.
  • por (biała część)

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • pietruszka

    1-2 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • śmietana

    3-4 łyżki
  • nasiona kopru

    1,5 łyżeczki
  • nasiona gorczycy

    3-4 szt.
  • liść laurowy

    1 szt.
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • lubczyk

    1 szczypta
  • sól

    do smaku
  • koperek

    do smaku
  • marchewka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować około 1,5l. wody, wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera, pora, dwie cebule, lubczyk, rozmaryn, liść laurowy, ziarna gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru, posolić. Pozostałe cebule pokroić na cieniutkie plasterki i zrumienić na maśle, dodać ogórki starte na grubej tarce i łyżeczkę nasion kopru. Posypać mąką i chwilę poddusić. Wlać powoli wywar cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż lekko zgęstnieje. Zestawić z ognia, tuż przed podaniem dodać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i papryką. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

12.08.2011 10:40
ciekawy przepis

gosia47-47

14.11.2010 11:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat