Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na słono

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
mąka pszenna 40 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól
pieprz
natka pietruszki
masło do smażenia
margaryna mleczna 1 kostka
marchewka 2 szt
serek fromage 200 g
koperek
serek topiony 2 kostki
wędlina 10 dag
pomidor 2 szt
ogórek zielony 1 szt
rosół 2 szklanki
papryka 1 szt
serek mascarpone 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat
groszek zielony 1 szklanka
ser gouda 6 (tarty)
rzodkiewka 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo 6 szt
serek śmietankowy 200 (kanapkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na słono

Placki keksowe.
Marchewki obieram , kroję w kostkę i chwilkę podsmażam na maśle, to samo robię z groszkiem zielonym, warzywa odstawiam do wystudzenia i odsączam z nadmiaru masła.
Miękką kostkę margaryny przekładam do makutry i ucieram z 10 żółtkami, partiami dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Następnie białka ze szczyptą soli ubijam na sztywna pianę,tak przygotowaną pianę przekładam do wyrobionego ciasta w makutrze, delikatnie mieszając dodaję starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki i podsmażone wcześniej na maśle warzywa, dosmaczam solą i pieprzem, całą masę bardzo delikatnie mieszam i przekładam do dwóch jednakowych nasmarowanych tłuszczem tortownic, piekąc dwa placki keksowe, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odkładamy ciasta do wystudzenia.
Masa serowa.
Wszystkie serki śmietankowy, topiony, fromage i mascarpone mieszam ze sobą,uzyskując delikatny serowy krem, który będzie potrzebny do smarowania placków.
Do wysokiego naczynia lub tortownicy odpowiadającemu kształtem placków, przekładamy na spód pierwszy wystudzony placek, smarujemy go masą serową,kładziemy pokrojone w plasterki lub kosteczkę ogórki, pomidory, paprykę, rzodkiewkę, układamy pokrojoną w kostkę wędlinę i ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, tak ułożone jajka i wędlinę zalewam galaretką, którą uzyskuję z rosołu który mieszam razem z żelatyną, można użyć rosołu bardzo intensywnego, który sam się zetnie bez użycia żelatyny, jednak ja sobie pomogłam żelatyną.
Cześć tortu umieszczam w lodówce aż galaretka stężeje, po czym kontynuuje dalszą część smarowania. Na galaretkę układam warzywa kładzione wcześniej, posypane posiekanym koperkiem i na nie masę serową, całość przykrywam ostatnim plackiem keksowym, wierzch i boki ozdabiam resztą masy serowej.
Kolejna cześć to przybranie tortu , do tego celu użyłam resztek pozostałych warzyw, chipsy, i orzeszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 20.06.2017 08:10
ciekawy pomysł, ale jeszcze nie próbowałam
Justyna Jussstiii 30.01.2017 20:36
klasycznie i smacznie
Grazyna0211 30.01.2017 14:24
fajny pomysł
luna76 12.05.2014 08:23
interesujący przepis :)
Ada-Gaba 21.04.2014 19:30
wspaniały bogaty i apetyczny tort
Wacław 16.04.2014 11:44
świetny przepis,dla mnie nowość
Jagódka77 13.04.2014 19:34
dla mnie rewelacja, świetny pomysł i genialne wykonanie
Wacław 05.04.2014 10:16
fajny przepis,dla mnie nowość
smakowita 31.01.2014 21:24
na słono też jest pyszny
IKrakowianka 29.12.2013 18:53
ciekawy pomysł
gusia1000 25.11.2013 19:26
Piękny tort, aż szkoda go jeść.
mariel78 24.11.2013 17:17
ciekawy przepis
Ewelina38 21.11.2013 09:26
super, bardzo chętnie bym skosztowała takiego warzywnego torcika :)
krystyna330 22.09.2013 12:51
mniam mniam palce lizać
IwonaKa 10.08.2013 16:28
wygląda bardzo apetycznie
Anna169Hosz 23.07.2013 15:18
Kto powiedziała, że tort musi być słodki:)
Magda60 16.07.2013 16:40
ciekawa propozycja
Bernadeta1 11.07.2013 19:00
taki kolorowy i smacznie wygląda
caralajna 10.07.2013 07:03
bardzo pomysłowy i bogaty w składniki
halina17 26.06.2013 20:43
Bardzo fajny przepis.
Alex_M 21.06.2013 14:20
swietny pomysl!
Aannkaa82 08.06.2013 22:03
Bardzo interesujący i jaki ładny ten tort.
adelajda 08.06.2013 20:02
mało że ładny, to na pewno smaczny
kika100 31.05.2013 13:18
super pomysł
kasienka23 30.05.2013 16:43
lubię takie dania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak