Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3-4
  • jajko

    1
  • korzeń chrzanu

    1 mały
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • koperek

    pęczek
  • natka pietruszki

    pęczek
  • szczypiorek

    pęczek
  • cząber

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • ryba wędzona

    1
  • chrzan żurawinowy

  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • olej rzepakowy

  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Odlewamy nadmiar płynu, a pozostałą skrobię dodajemy z powrotem do ziemniaków. Następnie dodajemy 1 jajko, starty korzeń chrzanu, 1 łyżkę mąki, posiekany koperek, natkę i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku cząbrem, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać łyżkę mąki pszennej na koniec i wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta smażymy z dwóch stron nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
Obieramy wędzoną rybę (może to być makrela, łosoś, pstrąg, itp.).
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, odc. 22 foto
Placki wykładamy na talerz, następnie na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu z żurawiną oraz porcję wędzonej ryby. Wszystko polewamy delikatnie śmietaną. Możemy udekorować koperkiem i olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela427

07.04.2016 10:24
muszę takie zrobić pewno są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat