Kurczak pieczony z tymiankiem.

Kurczak pieczony z tymiankiem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • czosnek

    1 główka
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

  • masł

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy całego kurczaka solą - na zewnątrz i w środku. Wnętrze kurczaka obficie pieprzymy.
2. Cytrynę kroimy w ćwiartki i wkładamy do kurczaka. Dokładamy główkę czosnku(WAŻNE! Obcinamy końcówkę główki, tam gdzie ząbki się ze sobą stykają - wydzieli wtedy więcej aromatu!) i gałązki tymianku.
3. Masło roztapiamy i polewamy nim kurczaka, którego uprzednio włożyliśmy do naczynia żaroodporego. Kurczaka związujemy, by się nie wyrywał :D
4. Pieczemy kurczaka ok. 1,5 godziny(nawet do 2h - w zależności od wielkości zwierzaka).
5. Po 1 godzince dorzucamy na boki warzywa, bo się upiekły razem z kurczakiem.
6. Gdy całość się upiecze, przykrywamy folią aluminiową i odczekujemy 20-30 minut, by całość przesiąknęła się swoimi aromatami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

16.05.2016 22:21
Nawet przez ekran mi pachnie

Kasiaaa

10.05.2015 11:05
Wygląda bardzo apetycznie :)

jasiek

10.05.2014 16:48
idealny drób

Aleksandraa

05.05.2014 15:01
jaki elegancki ;) i napewno obłędny

migotka28

28.12.2013 18:30
kurczak palce lizać

Anna169Hosz

24.09.2013 13:28
Kurcze pieczone! Ale smakowicie wygląda :)

Bernadeta1

20.08.2013 00:31
z tymiankiem jest na pewno smaczny

Ola1984

14.06.2013 22:05
Tymianek to moje ulubione zioło. Przygotowuję kurczaka w bardzo podobny sposób i smakuje wyśmienicie. Pycha :)

Laila2786

28.05.2013 16:04
rewelacyjny

Noruas

28.05.2013 15:53
jeszcze nie piekłam kurczaka, ale Twoja propozycja brzmi świetnie, prawie czuję aromat tymianku!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat