Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki ryżowo-pieczarkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
pieczarki 100 gram
jajko 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
żółty ser ostry 4 łyżki
przyprawa w płynie 1 łyżka
olej do smażenia 2 łyżki
cukier drobny 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki ryżowo-pieczarkowe

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odsączamy. Dodajemy drobno posiekaną jedną cebulę, żółty ser, jajko, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i jeszcze raz wszystko dokładnie wyrabiamy. Formujemy z masy małe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, następnie dokładnie obsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy złote klopsiki a na pozostały tłuszcz wrzucamy posiekaną cebule oraz czosnek, podsmażamy mieszając 3-4 minuty, wlewamy oraz koncentrat pomidorowy ( gdy sos jest zbyt gęsty podlewamy go wodą) . Zagotowujemy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz cukrem, wrzucamy klopsiki i raz jeszcze zagotowujemy. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak