Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kopytka z beszamelem
Kroki postępowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szpinak, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuje, następnie dodajemy go do przeciśniętych ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, następnie z każdej części formujemy wałeczek i dzielimy na 10 klusek.
Kluski partiami wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę (lub rozpuszczamy masło), dodajemy mąkę i chwilę smażymy na małym ogniu.
Gdy mąka zacznie skwierczeć, stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy! Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy.
Smacznego :)