odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Kotlety ziemniaczane z dipem z anchois, odc. 11

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przed Wami przepis na chrupiące, złociste kotlety ziemniaczane z dipem na bazie sera z dodatkiem anchois. Kto się skusi?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • cebula

    1/2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 łyżek
  • otręby pszenne

    4 łyżek
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • słonecznik ziarna

    1 garść

Do smaku:

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Koperek liofilizowany Prymat

Na dip:

  • kefir

    90 mililitrów
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • filety anchois

    5 sztuk
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • rzodkiewki

    2 sztuki
  • ogórek

    1/2 sztuki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dip:

Anchois kroimy na mniejsze części, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno go siekamy – składniki przekładamy do miski. Do naczynia dodajemy ser mascarpone, po czym całość rozgniatamy łyżką. Ogórka kroimy na pół i wykrawamy z niego gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kosteczkę. Następnie siekamy rzodkiewki oraz szczypiorek. Do miski wrzucamy kawałki ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorku. Nasz dip będzie gotowy po dodaniu kefiru.

Kotlety ziemniaczane:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Czosnek oraz cebulę siekamy na drobne części i dodajemy je do masy ziemniaczanej. Do miski dosypujemy liofilizowany koperek, otręby pszenne, następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, po czym doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków i frytek. Dodajemy pestki słonecznika i mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, a następnie formujemy naszą masę w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, po czym delikatnie je spłaszczamy. Teraz możemy zabrać się za panierowanie. Na blat wysypujemy resztki bułki tartej i obtaczamy w niej kotleciki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotleciki na złoty kolor.

Sposób podania:

Dip przekładamy do miseczki i ozdabiamy go świeżym szczypiorkiem. Kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, a następnie delikatnie wyciskamy z nich nadmiar tłuszczu.

Kotleciki układamy na talerzu, obok dipu, a następnie dekorujemy je natką pietruszki. 

 

Doradca Smaku
Żeby rzodkiewki zachowały twardość i świeżość możemy wrzucić je do zimnej wody z lodem. Poprzez dodanie otrębów pszennych do masy na kotlety całość będzie bardziej chrupiąca – produkt ten wyciągnie wodę. Żeby sprawdzić czy patelnia jest już rozgrzana możemy posypać ją odrobiną bułki tartej, jak zacznie skwierczeć, to znak że możemy zabrać się za smażenie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat