Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kotlety ziemniaczane z dipem z anchois, odc. 11
Dip:
Anchois kroimy na mniejsze części, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno go siekamy – składniki przekładamy do miski. Do naczynia dodajemy ser mascarpone, po czym całość rozgniatamy łyżką. Ogórka kroimy na pół i wykrawamy z niego gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kosteczkę. Następnie siekamy rzodkiewki oraz szczypiorek. Do miski wrzucamy kawałki ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorku. Nasz dip będzie gotowy po dodaniu kefiru.
Kotlety ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Czosnek oraz cebulę siekamy na drobne części i dodajemy je do masy ziemniaczanej. Do miski dosypujemy liofilizowany koperek, otręby pszenne, następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, po czym doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków i frytek. Dodajemy pestki słonecznika i mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, a następnie formujemy naszą masę w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, po czym delikatnie je spłaszczamy. Teraz możemy zabrać się za panierowanie. Na blat wysypujemy resztki bułki tartej i obtaczamy w niej kotleciki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotleciki na złoty kolor.
Sposób podania:
Dip przekładamy do miseczki i ozdabiamy go świeżym szczypiorkiem. Kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, a następnie delikatnie wyciskamy z nich nadmiar tłuszczu.
Kotleciki układamy na talerzu, obok dipu, a następnie dekorujemy je natką pietruszki.