Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Kotlety ziemniaczane z dipem z anchois, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(51)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przed Wami przepis na chrupiące, złociste kotlety ziemniaczane z dipem na bazie sera z dodatkiem anchois. Kto się skusi?

Składniki:

Składniki główne:

ziemniaki 6 sztuk
cebula 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
otręby pszenne 4 łyżek
olej rzepakowy do smażenia
słonecznik ziarna 1 garść

Do smaku:

Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Koperek liofilizowany Prymat

Na dip:

kefir 90 mililitrów
serek mascarpone 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
filety anchois 5 sztuk
szczypiorek 1 pęczek
rzodkiewki 2 sztuki
ogórek 1/2 sztuki

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

Żeby rzodkiewki zachowały twardość i świeżość możemy wrzucić je do zimnej wody z lodem. Poprzez dodanie otrębów pszennych do masy na kotlety całość będzie bardziej chrupiąca – produkt ten wyciągnie wodę. Żeby sprawdzić czy patelnia jest już rozgrzana możemy posypać ją odrobiną bułki tartej, jak zacznie skwierczeć, to znak że możemy zabrać się za smażenie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kotlety ziemniaczane z dipem z anchois, odc. 11

Dip:

Anchois kroimy na mniejsze części, czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie drobno go siekamy – składniki przekładamy do miski. Do naczynia dodajemy ser mascarpone, po czym całość rozgniatamy łyżką. Ogórka kroimy na pół i wykrawamy z niego gniazda nasienne, po czym kroimy w drobną kosteczkę. Następnie siekamy rzodkiewki oraz szczypiorek. Do miski wrzucamy kawałki ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorku. Nasz dip będzie gotowy po dodaniu kefiru.

Kotlety ziemniaczane:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Czosnek oraz cebulę siekamy na drobne części i dodajemy je do masy ziemniaczanej. Do miski dosypujemy liofilizowany koperek, otręby pszenne, następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, po czym doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków i frytek. Dodajemy pestki słonecznika i mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, a następnie formujemy naszą masę w kuleczki wielkości orzecha włoskiego, po czym delikatnie je spłaszczamy. Teraz możemy zabrać się za panierowanie. Na blat wysypujemy resztki bułki tartej i obtaczamy w niej kotleciki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotleciki na złoty kolor.

Sposób podania:

Dip przekładamy do miseczki i ozdabiamy go świeżym szczypiorkiem. Kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, a następnie delikatnie wyciskamy z nich nadmiar tłuszczu.

Kotleciki układamy na talerzu, obok dipu, a następnie dekorujemy je natką pietruszki. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak