Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi:

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
pietruszka 1/2 sztuki
seler 1 plaster
cebula 1 sztuka
lubczyk 1 gałązka
pietruszka w gałązkach 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
woda 4 szklanki
chrzan tarty 2 łyżki
śmietana kwaśna 1 łyżka
cukier do smaku 1 szczypta
barwnik spożywczy 2 zielony
wasabi 2 (pasta)
golonka 2 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi:

Kroki postępowania

1
Obrane marchewki i przekrojoną na pół cebulę zrumienić na suchej patelni.
Krok 1 - Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi: foto
2
Golonki umyć .Oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie, zioła, sól i golonki - zalać wodą
Krok 2 - Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi: foto
3
Gotować 45 minut od uszczelnienia pokrywy.
Krok 3 - Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi: foto
4
Wyjąć mięso .
Krok 4 - Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi: foto
5
W czasie kiedy golonki sie gotują wymieszać biały chrzan z pastą wasabi i śmietaną - doprawić do smaku cukrem. Dodać kilka kropli zielonego barwnika . Wymieszać ( wasabi w koncentracie nie zabarwi chrzanu wystarczająco )

* na wywarze można potem ugotować zupę np. krem z grochu
** oczywiście z braku szybkowaru można gotować w zwykłym garnku - potrwa to ok. 2 godzin ( trzeba sprawdzić czy mięso odchodzi już od kości ) . Zalewamy większą ilością wody i uzupełniamy ja w trakcie gotowania ( wrzątkiem ).
Krok 5 - Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi: foto
6
Gotowanie golonek to mordęga . Moja kuchnia przypomina klatkę dla chomika i nawet wyciąg nie pomaga . Żar się leje jak tylko coś gotuje sie dłużej niż pół godziny albo trzeba włączyć 2 palniki na raz . Stąd może w moim menu tyle dań które można przygotowywać na raty . Niestety golonki do nich nie należą . Ale od czego szybkowar ( a w zasadzie garnek AMC z pokrywą szybkowarową ) .
Krok 6 - Golonki z szybkowaru z chrzanem Wasabi: foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pusia 24.05.2013 12:39
bardzo apetyczna
angelika14 23.05.2013 21:38
w szybkowarze to jeszcze nie robiłam golonki, ciekawe
marcia7 23.05.2013 20:25
a to ciekawe
IZABELA29 23.05.2013 20:22
szkoda,że nie mam szybkowaru na pewno bym takie jedzonko przygotowała.
meg1984 23.05.2013 20:11
no ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak