Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszanka w kapeluszach pieczarek :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
olej do smażenia 1/3 szklanki
masło 1 łyżka
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
majeranek do smaku 1 szczypta
pieczarki 6 sztuk
kaszanka 3 (cienka)

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka w kapeluszach pieczarek :

Kroki postępowania

1
Z kapeluszy pieczarek wykręcić ogonki . Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką ( nie myć ) .
Krok 1 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
2
Ogonki drobno usiekać .
Krok 2 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
3
Ogonki od pieczarek podsmażyć do lekkiego zrumienienia na kilku łyżkach oleju .
Krok 3 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
4
Pokroić drobno cebulę ,
Krok 4 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
5
dołożyć do smażących się ogonków pieczarek i smażyć dalej aż cebula się dobrze zeszkli .
Krok 5 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
6
Kaszankę obrać z osłonek i pokroić .
Krok 6 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
7
Smażyć na patelni razem z cebulką .
Krok 7 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
8
Gdy się zrumieni doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem .
Krok 8 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
9
Zdjąć kaszankę z patelni.
Krok 9 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
10
Na drugiej patelni usmażyć na rumiano na oleju z łyżka masła kapelusze pieczarek .Posolić .
Krok 10 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
11
Napełnić kapelusze kaszanką .
Krok 11 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
12
Do foremki do zapiekania wlać tłuszcz ze smażenia kapeluszy pieczarek . Ułożyć napełnione kaszanką pieczarki . Podgrzewać w piekarniku nastawionym na 160 * C by były gorące ( ok. 10 minut .
Krok 12 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto
13
Lubię podsmażaną z cebulką i dobrze doprawioną majerankiem i pieprzem kaszankę . Jedyne co mi nie odpowiada to jej nie dekoracyjny wygląd .Wyjęta z osłonek - podsmażona wygląda jak to ktoś powiedział jak ,,żużel " . Dla tego wszystkie pomysły by ją podać tak by przyciągała wzrok są mile widziane . Dziś trafiłam w warzywniaku na pieczarki giganty i pomyślałam , że kaszanka ułożona w nich ( usmażonych ) może ślicznie wyglądać .

Podawać z ziemniakami puree ( takim z masłem i śmietanką ) i surówką np. z kiszonych ogórków z porem .
Krok 13 - Kaszanka w kapeluszach pieczarek : foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak