Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi
ryż do sushi 2 szklanki
woda 2 szklanki
Zalewa:
ocet ryżowy 50 ml
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
awokado 1 szt
serek ostrowia śmietankowy 1 opakowanie
łosoś 150 gram
sezam czarny 1 łyżka
nori 6 szt
wasabi do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado

Kroki postępowania

1
Ryż płuczemy pod zimną wodą aż będzie leciała przezroczysta woda (nie mętna),odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą.Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Wstawiamy na duży gaz, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy promień do minimalnego i gotujemy przez 15 minut. Ściągamy garnek z gazu (nie podnosimy przykrywki) i zostawiamy na 10 minut. Cała woda powinna się wchłonąć w ryż. Z octu, cukru i soli gotujemy zaprawę, którą łączymy (najlepiej drewnianą łyżką) z ryżem (zaraz po ugotowaniu) i odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia ( w temperaturze pokojowej). Letni ryż rozkładamy cieniutko na świecącą stronę nori posypujemy wszystko sezamem. Dłonie moczymy w wodzie aby ryż się nie kleił do palców.
Po rozłożeniu ryżu przekładamy nori na drugą stronę (ryżem na dół)
Krok 1 - Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado foto
2
Awokado obieramy i kroimy na długie cienkie paski, Łososia kroimy na słupki ok 1x1 cm.
Krok 2 - Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado foto
3
Odwrócone nori smarujemy cieniutko pastą wasabi oraz grubo serkiem twarogowym. Kładziemy paski awokado i słupki łososia - od brzegu do brzegu.
Krok 3 - Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado foto
4
Nori zwijamy ciasno za pomocą specjalnej słomkowej maty w rulon. Rulon kroimy na centymetrowe kawałki, za każdym razem przecierając nóż wilgotną ściereczką. Podajemy od razu po przygotowaniu z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Smacznego!
Krok 4 - Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado foto
5
Podajemy od razu po przygotowaniu z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Smacznego!
Krok 5 - Sushi Uramaki z serkiem łososiem i awokado foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 23.05.2013 09:53
nigdy nie jadłam sushi,ale wygląda smakowicie
Patriszja
Patriszja 23.05.2013 09:34
wyglada przepysznie
Bernadeta1 22.05.2013 23:47
nigdy nie jadłam,przepis mnie zaciekawił

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak