Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowo-makaronowe placuszki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 2 łyżki
olej 1 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
pomidor duzy 1 sztuka
rozmaryn świeży 1 łyżka
makaron nitki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowo-makaronowe placuszki

Kroki postępowania

1
Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić ją.
Krok 1 - Pomidorowo-makaronowe placuszki foto
2
Dołożyć rozdrobniony makaron- dokładnie wymieszać go z bułka tartą i chwilę smażyć posypując połową rozmarynu , solą i pieprzem.
Krok 2 - Pomidorowo-makaronowe placuszki foto
3
Zdjąć z patelni. Chwile poczekać by przestygło.
Dodać jajko-dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pomidorowo-makaronowe placuszki foto
4
Umytego pomidora pokroić w grube plastry (6).
Na patelni po smażeniu makaronu rozgrzać olej. Ułożyć plastry pomidora - posypać rozmarynem , posolić i posypać pieprzem. Na każdym plastrze ułożyć porcję masy makaronowej.
Krok 4 - Pomidorowo-makaronowe placuszki foto
5
Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć aż jajko spajające makaron się zetnie , a placuszek zrumieni. Nie ma to trwać długo żeby pomidor nie zmiękł za bardzo i nie rozpadł się.
Krok 5 - Pomidorowo-makaronowe placuszki foto
6
Danie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku np. do gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi).

Podajemy na świeżo obrócone tak by pomidor był na spodzie.
Krok 6 - Pomidorowo-makaronowe placuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 21.05.2013 21:13
Dobry pomysł na wykorzystanie pozostałego po obiedzie makaronu.
Zdzisław 21.05.2013 19:43
pomysł ciekawy na placki "inne"
as28 21.05.2013 17:53
fajny pomysł
ZielonyPokoik 21.05.2013 17:04
Z czymś takim się jeszcze nie spotkałam.
iwi 21.05.2013 16:40
Coś nowego i pysznego.
Aleksandra/Olcia 21.05.2013 16:39
ależ smakowite
Monika-twin 21.05.2013 16:37
ciekawy pomysł, tez tego nie jadłam jeszcze
Marta11 21.05.2013 16:25
jeszcze takich nie jadlam ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak