Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kminkowa łopatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cebula 2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
papryka mielona 1 szczypta
przyprawa z suszonych warzyw w 2 łyżki
Kminek cały Prymat 3 łyżki
masło 1 łyżka
olej 3 łyżki
woda 3 szklanki
przyprawa do zup w płynie 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kminkowa łopatka

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso natrzeć mielonym pieprzem , jarzynką i mieloną papryką.
Krok 1 - Kminkowa łopatka foto
2
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Posypać kminkiem. Chwilę smażyć by kminek uwolnił aromat.
Krok 2 - Kminkowa łopatka foto
3
Cebule obrać i pokroić . Dorzucić do garnka z mięsem .Lekko zrumienić. Posolić.
Krok 3 - Kminkowa łopatka foto
4
Zalać wodą i dusić do miękkości mięsa ( sos powinien sie w tym czasie zredukować , cebula rozgotować ).
Doprawić do smaku.
Krok 4 - Kminkowa łopatka foto
5
Podaję z kaszą ( jęczmienną lub gryczaną ) lub grubym makaronem.

Duszona wieprzowina zawsze ma u mnie zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa się w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto doprawioną ( przewagę w przyprawach stanowił kminek ziarnisty).
Krok 5 - Kminkowa łopatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 19.05.2013 19:51
wydaje się pyszna
msmors 18.05.2013 22:33
bardzo smaczny obiadek
Janina 18.05.2013 20:52
Konkretne jedzonko - smaczne
agnieszka214 18.05.2013 18:33
bardzo ssmacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak